Kasteel de Haar is verlicht met projectorenlogo webflow

Wat kan ik verwachten?

Hier vind je meer informatie over de voorstelling en de locatie.

De voorstellingde locatie

De Voorstelling

Je stapt binnen in een levend canvas waar de kunst van Ensor door moderne projectietechnieken, handgemaakte animaties en geavanceerde AI tot leven komt en zo zijn levensverhaal op een adembenemende wijze vertelt. Dit is jouw kans om de man achter de maskers te ontdekken, op een plaats waar zijn artistieke geest nog steeds rondwaart.

Productiehuis achter deze voorstelling is Urban Mapping. Een bedrijf gespecialiseerd in verhalende audiovisuele producties op unieke locaties.

Regisseur en Stemacteur Geerwin Vandekerckhove, afgestudeerd aan Sint Lucas in Gent, is cultuurconsulent en diensthoofd van De Leest in Izegem. Hij is bekend als zanger en songwriter van ‘Waar is Ken?’ en scoorde verschillende radiohits, waaronder de eerste Nederlandstalige hit in de VS. Hij trad op in New York en Los Angeles en was bezieler van straattheater Babeurre Bizarre. Vandekerckhove werkte ook als verhalenschrijver, regisseur en stemacteur voor projecten zoals ‘De magie van de vlasbloem’ en ‘Lumineuze Nachten’ in Utrecht en Edingen voor Urban Mapping.

Boshaard, een Belgisch muziekduo, werkte voor hun tweede album aan een nieuwe soundtrack voor verschillende animatiefilms van de gerenommeerde animatiefilmkunstenaar Raoul Servais. Dit album brachten ze live in theaterzalen met de beklijvende films van Raoul Servais.

Voor hun derde album besloten de twee heren om te werken rond James Ensor. Boshaard componeert de muziek voor deze unieke ervaring. Het derde album zal vanaf oktober 2024 digitaal verkrijgbaar zijn.

PIV HUVLUV, een pionier in stand-up comedy, introduceerde het genre 25 jaar geleden in Vlaanderen en blijft succesvol optreden. Geroemd als authentieke Vlaamse comedian door De Standaard en Het Nieuwsblad, staat hij ook sterk in jeugd- en familietheater. Zijn unieke shows, gekenmerkt door herkenbare humor met Oostends accent, nostalgie en een collectie vinylplaten, trekken een breed publiek. PIV vertolkt "de stem" van James Ensor in ‘James Ensor, Inspired by light’, waar hij bezoekers door Ensors leven en werk gidst.
Foto © Dieter Procureur

Dominicanenkerk Oostende

De Dominicanenkerk in Oostende, met zijn rijke geschiedenis en unieke architectuur, vormt de ideale locatie voor een immersieve beleving rond het leven van James Ensor. Deze neogotische zaalkerk, geïnspireerd door de Scheldegotiek, biedt een sfeervolle en historisch resonante achtergrond die de artistieke geest van Ensor kan weerspiegelen. De eenbeukige structuur van de kerk creëert een intieme, geconcentreerde ruimte, ideaal voor projecties en audiovisuele installaties.

De Dominicanen kwamen in 1873 naar Oostende.
Ze huurden enkele panden aan de Christinastraat en in 1880 stichtten ze een voorlopige kapel. Einde 1882 werd begonnen met de bouw van een neogotische kerk naar ontwerp van Auguste Van Assche terwijl het klooster een ontwerp was van pater Raymondus Biolley. De kerk werd gewijd aan Sint-Catharina van Siena. In 1883 was de kerk voltooid. De neogotische kerk werd geïnspireerd door de in 1860 gesloopte Dominicanenkerk te Gent, waardoor ook elementen van de Scheldegotiek in het gebouw aanwezig zijn.

De ligging van de kerk in Oostende, de geboortestad van Ensor, voegt een extra dimensie van relevantie en authenticiteit toe. Bezoekers die de kerk betreden voor de beleving, stappen niet alleen een artistieke wereld binnen, maar ook een stukje van de persoonlijke geschiedenis van Ensor, verankerd in de stad waar hij leefde en werkte.

terug naar boven